Sunday, June 6, 2010

CINCIN PAKAIAN RASULULLAH - ulangan

Posting pertama pada Tuesday, September 1, 2009.

(Rasa terpanggil untuk post sekali artikel ini kerana masih ramai yang tidak sedar atau tidak tahu tentang cara memakai cincin, baik lelaki maupun wanita. Diharapkan artikel ini dapat disebarkan agar muslimin dan muslimah dapat memperolehi berkat dari amalan memakai cincin.)

Sekarang ini ramai yang pakai cincin...tapi pakai sesuka hati, sunnah Nabi tidak di ikut.

Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad SAW berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk


Nabi Muhammad SAW melarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah kerana ia adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut AS.

Nota : panduan memakai cincin ini berguna untuk lelaki dan juga perempuan. Saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak, sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah. Nabi SAW memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi SAW, dapat pahala.


walLahualam.

No comments:

BERITA TERKINI