Monday, October 12, 2009

2. KEMUJARABAN ASMA'UL HUSNA (sambungan)


AR RAHIM
(Maha Penyayang)

THE MERCIFUL
He who gives blessings and prosperity, particularly to those who use these gifts as He has said, and is merciful to the believers in the Hereafter.Allah s.w.t. mengurniakan kenikmatan dan Maha Penyayang ke atas hambaNya di alam Akhirat.

Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
( Al Nahl, ayat 18 )


Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Mudah-mudahan Allah menimbulkan kasih sayang antaramu dengan orang-orang yang kamu musuhi di antara mereka. Dan Allah adalah Maha Kuasa. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
( Al Mumthanah, ayat 7 )


Khasiat atau fadilat membaca AR RAHIM :

1. Sesiapa mengamalkan dengan menyebut YA RAHIM sebanyak 100 kali pada setiap kali selepas solat Subuh, dirinya akan disayangi, disenangi dan disukai
orang dan masyarakat.
2. Amalan membaca YA RAHIM sebanyak 100 kali pada setiap hari, akan memperolehi kelembutan hati dan terbitnya perasaan kasih sayang antara satu sama lain.


AL MALIK
(Maha Merajai)

THE ABSOLUTE RULER
He who is the Ruler of the entire universeMengatur kerajaanNya sesuai dengan kehendaknya.

Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Tiadakah kamu mengetahui bahwa kerajaan langit dan bumi adalah kepunyaan Allah? Dan tiada bagimu selain Allah seorang pelindung maupun seorang penolong.
( Al Baqarah, ayat 107 )


Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Kepunyaan Allah-lah kerajaan langit dan bumi, dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.
( Al Imron, ayat 189 )


Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Maka Maha Tinggi Allah Raja Yang sebenar-benarnya, dan janganlah kamu tergesa-gesa membaca Al Qur'an sebelum disempurnakan mewahyukannya kepadamu, dan katakanlah: "Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan."
( Thaha, ayat 114 )


Khasiat atau fadilat membaca AL MALIK :


1. Sentiasa menyebut YA MALIK tidak kira siang atau malam, pagi atau petang, orang itu akan dihormati orang dan menerima layanan yang sewajarnya.
2. Sebutlah YA MALIK sebanyak 121 kali setiap hari setelah terbit fajar atau setelah gelincir matahari, insyaAllah akan dikayakan orang itu dengan sebab atau dengan pintu yang dibuka oleh Allah s.w.t. untuknya.


AL QUDDUS
( Maha Suci)

THE PURE ONE
He who is free from all errorMaha Suci dari segala cacat cela dan kekurangan.

Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Telah pasti datangnya ketetapan Allah maka janganlah kamu meminta agar disegerakan (datang) nya. Maha Suci Allah dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan.
( Al Nahl, ayat 1 )


Firman Allah s.w.t., yang bermaksud :
Maha Suci dan Maha Tinggi Dia dari apa yang mereka katakan dengan ketinggian yang sebesar-besarnya.
( Al Isra', ayat 43 )


Khasiat atau fadilat membaca AL QUDDUS :


1. Amalkanlah menyebut YA QUDDUS sebanyak 100 kali setiap hari setelah gelincir matahari, insyaAllah akan bebas dari kebimbangan, bersih dari sifat hasad dengki, sifat rakus dan sifat sombong.
2. Sekiranya diamalkan menyebut dan membaca YA QUDDUS sebanyak 1000 kali setiap hari, orang itu akan selamat dari malapetaka.


waLlahhualam.

1 comment:

sitistrawberry said...

salam.. en.amirul apa khabar? sdr tak mau komen ke isu bai'ah ahli Pas tu? nak baca juga pandangan sdr.. :)

BERITA TERKINI