Tuesday, September 1, 2009

CINCIN PAKAIAN RASULULLAH

Sekarang ini ramai yang pakai cincin...tapi pakai sesuka hati, sunnah Nabi tidak di ikut.


Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad SAW berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad SAW melarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah kerana ia adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut AS.

Nota : panduan memakai cincin ini berguna untuk lelaki dan juga perempuan. Saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak, sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah. Nabi SAW memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi SAW, dapat pahala.

walLahualam.

cara memakai cincin yang dituntut, pakai di jari manis.
inilah yang dikatakan meniru kaum yang dilaknat.

6 comments:

jalandakwahbersama said...

Assalamu'alaikum,
Terima kasih atas kunjungan dan komentar Bapak di blog saya. Tulisan Bapak juga bagus, singkat dan mudah dipahami bagus. Blog Bapak sudah saya link. Semoga silaturahim kita selalu terjalin baik.
(Dewi Yana)

Abu Amirul said...

salam dewi yana,
setinggi penghargaan atas respon yang pantas, agak sukar menerima reso yang pantas.
insyaAllah, neraka tempatnya bagi mereka yang memutuskan silaturrahim.

Riyanti said...

wa'alaikum salam...njih matur tengkyu ea dah berkunjung ke my home...
Ukey q tautkan linkna...link balik ea...^-^

btw, soal memakai cincin di jari tengah, emang kagak boleh ea? apa karna "meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut AS." ini aja? coz baru tahu ini gt kang...
klo pakai di jari manis biasana ntar dianggep klo tuh cew udah ada yg pnya alias udah merid gt he3, jadi gmn dunk? tlong penjelasanna lg ea...


Salam sayank

CUPING MERAH said...

selamat berpuasa

Rita Susanti said...

Assalamualaikum Wr Wb.
Salam kenal Pak. Terima kasih sudah berkunjung ke blog saya yg sederhana.
Dan maaf baru sempat berkunjung balik nih. Blog Bapak sudah saya link. Semoga ke depan kita bisa terus saling mengunjungi, insyALLAH.

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

BERITA TERKINI